Klozetimin sifonu neden çalışmıyor?

Bunu sesli dile getirmek istemeyebiliriz ama çoğumuz banyoda oldukça fazla zaman geçiriyoruz ve – öyle ya da böyle – yalnız geçirdiğimiz bu zamanın çoğu düşüncelere dalmakla geçiyor. Banyonuzu fayanslardan yapılmış bir zen tapınağına, klozetinizi de porselen bir tahta dönüştürerek kendinize ayırdığınız bu zamanı neden en iyi şekilde kullanmayasınız ki. Her banyo molasının keyfini çıkarmanızı garantileyecek bu yedi ipucunu uygulayın.

Sifonlu tuvaletin güzelliği basit olmasındadır. Karmaşık bir mekanizması yoktur ve bir şey olması gerektiği gibi çalışmıyorsa muhtemelen çok zahmete girmeden bunu kendiniz düzeltebilirsiniz.

Sifonlu tuvalet nasıl çalışır?

Modern sifonlu tuvaletin iki temel bileşeni vardır, rezervuar ve su tutucu (U-dirseği olarak da bilinir). Su tutucu, klozetinizin bağlı olduğu kanalizasyondan gelen gazları ve kokuları engelleyerek banyonuz ile klozetin geri kalanı arasında mühür görevi görür. Rezervuar ise büyük miktarlarda su toplayıp bu suyu su tutucu yoluyla hızlıca bırakan bir su haznesidir. Hızla klozete gelen bu büyük miktardaki su, yer çekimiyle her şeyi su tutucudan kanalizasyona iterek boruda bir sonraki ziyaretçiyi bekleyen temiz bir su kütlesi oluşmasını sağlar. Başarılı bir sifon mekanizmasının sırrı, büyük miktarda suyu klozete hızlı bir şekilde vermesinde yatar. Bu su akışını engelleyen herhangi bir şey sifonun az akmasına neden olabilir.

Klozetimin sifonu neden düzgün bir şekilde çalışmıyor? -az akıtan sifon-

Çektiğinizde sifon klozeti temizlemiyorsa ya sifonunuz az miktarda su veriyordur ya da su çok yavaş veriliyordur. İki durumda da ilk olarak rezervuarın içi kontrol edilmelidir. Su seviyesine bakın. Klozet tekrar dolduktan sonra su seviyesi taşma borusunun hemen altında olmalıdır. Çok aşağıdaysa bunu ayarlamak kolaydır. Rezervuarın içine su akışı, şamandıraya bağlı olan bir vana tarafından kontrol edilir. Bu şamandıranın su akışını durdurduğu nokta ayarlanabilir (genellikle vananın üzerindeki bir vida veya düğmeyle), şamandıra ve kolunun musluk kapatılmadan önce  daha yükseğe çıkabilmesi için bu noktayı değiştirmeniz gerekmektedir. Bu işe yaramıyorsa şamandıra delinmiş veya vana kırılmış olabilir. İki durumda da ilgili parçanın değiştirilmesi gerekir ve bu konuda bir profesyonelin yardımına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Klozetimin sifonu neden düzgün bir şekilde çalışmıyor? -hiç akıtmayan veya az akıtan sifon-

Sifonunuz hiç su akıtmıyorsa muhtemelen rezervuarınızın içindeki ana mekanizmayla ilgili bir problem oluşmuştur. Sifona bastığınızda sifon düğmesi, ucunda zincir olan bir kolu ittirir. Bu zincir, haznenin dibinde bulunan bir kanatlı vanaya bağlıdır, bu vana kalkar ve suyun aşağıdan çıkmasını sağlar. Tüm su boşaltıldıktan sonra kanatlı vana eski haline geri döner ve rezervuar yeniden dolarken içine akan yeni suyun ağırlığı baskı yaparak vanayı tekrar kapatır. Bu süreç doğru işlemiyorsa bunun nedeni bu temel parçalardan birinin kırılması veya yanlış ayarlanmasıdır. Sifon düğmesi gevşekse ve bastığınızda direnç göstermiyorsa problem bu da olabilir. Basit bir parça olmasına rağmen, sifon düğmesini doğru bir şekilde ayarlamak ve tam olarak çalışmasını sağlamak bazen biraz karmaşık olabilir.

Sifon düğmesiyle sifon mekanizması arasındaki temasta sorun yoksa kontrol edilecek bir sonraki şey zincirdir. Rezervuarın içindeki zinciri ayarlamanız gerekebilir. Yeterince gevşek olmalı ama çok gevşek olmamalı. Yine klozetinizin modeline bağlı olarak bunu ayarlamak da kolaydır. Son olarak kanatlı vanayı değiştirmeniz gerebilir. Nadir durumlarda bu parçalar yıpranabilir veya kolay kırılabilir hale gelebilir ve ünitenin sızdırmasına neden olarak iki sifon arasında düzgün bir şekilde tekrar dolmasını engeller.

Sifonu çektikten sonra klozetimden neden sürekli su akıyor?

Sürekli su akıtan klozet belki çok büyük bir problem olmayabilir ama yine de sinir bozucu ve israfa neden olan bir problemdir. Şimdiye kadar çoğu durumda bu problem, haznedeki su seviyesinin çok yüksek olmasından ve dolayısıyla suyun durmadan taşma borusuna akmasından kaynaklanmaktadır. Bu problem genelde su basıncının binanızdaki tüm su sisteminde yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Ancak bu problem, vanadaki şamandıra kolunun yukarıda gösterildiği gibi (bkz. Az akıtan sifon) ayarlanmasıyla basit bir şekilde çözülebilir. Nadir olarak ise problem kanatlı vananın sızdırmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda sadece kanatlı vanayı değiştirmeniz gerekecektir. Kanatlı vanalar ucuzdur ve oldukça kolay bir şekilde değiştirilebilirler. Suyu kapatın ve hazneyi tamamen boşaltmak için sifonu çekin. Sonra eski, yıpranmış kanatlı vanayı çıkartın ve yenisiyle değiştirin. Yapamayacağınız kadar pis bir iş olduğunu düşünüyorsanız bunun için tesisatçı çağırmanızda da utanılacak bir şey yoktur.

Temizlikle ilgili birkaç ipucu daha alın