Skip to Content

Temizlik uzmanı. Bir otel temizlik görevlisinden en önemli ipuçları

Tuvalet temizlemek hepimizin yüzleşmek zorunda olduğu bir iş, ama çoğumuz sadece kendi tuvaletimizi temizlemek zorundayız. Münih'te bir otelde çalışan Leonie için ise birçok tuvalet, banyo ve odayı temizlemek günlük bir iş. Kendisiyle günlük temizlik vardiyası sırasında konuşma fırsatı bulduk ve bu banyoları nasıl pırıl pırıl temizlediğiyle ilgili bize birkaç ipucu vermesini istedik.

“Temizlik bizim için çok önemli. Burası küçük ve samimi bir otel ama konuklarımız odaların ve banyoların tertemiz olmasını bekliyor – ve bu beklentiyi karşılamak da benim sorumluluğumda.”

1. İpucu: Yıkadıktan sonra kurulamanın önemi

İki kişilik, içinde kompakt bir banyo bulunan küçük bir odada konuşuyorduk. Böyle bir banyoyu temizlemenin genelde ne kadar sürdüğünü sordum.

"Böyle küçük banyolardan birini tamamen temizlemek yaklaşık 10 15 dakikamı alıyor. Klozetten başlıyorum, temizleyiciyi kullanarak ovalıyorum. Sonra sıcak suyla ıslatılmış bu süngeri kullanarak kireç temizleyici kremle duvarların ve küvetin üzerinden geçiyorum. Ondan sonra duvarları ve diğer yüzeyleri kurulamam gerekiyor. Bunun için genelde kağıt havlu kullanıyorum ve eğer leke çok inatçıysa biraz daha krem temizleyici sürüyorum. Kurulama da çok önemli. Düzgünce kurulamazsanız lekeler kalıyor. Her şey birbirinden ayrı tutulmalı. Tuvalet için kırmızı kovayı kullanıyorum, banyonun geri kalanı içinse mavi kovadaki suyu kullanıyorum. Ayrıca bir sonraki odaya geçerken suyu değiştirmelisiniz. Ve eldivenleri de. Tuvaletteki işinizi bitirdikten sonra eldivenleri çıkarmalı ve odayı temizlemeye geçmelisiniz. “

2. İpucu: Kireç birikintilerini ve küfü çıkarmak için en kullanışlı alet diş fırçasıdır

Leonie benimle konuşurken etrafımızda çeşit çeşit temizlik aleti vardı, bazılarının ne olduğunu ve ona en çok hangilerinin işine yaradığını sordum.

“Kireç temizleyici neredeyse tüm banyolarda çok işime yarıyor. Buna [şişeye bakarak] sıvı ovalama sütü deniyor, beyaz fayans döşemedeki bütün lekeleri ovalamak için bunu kullanıyorum. Fayansların arasındaki veya duşakabinin zeminindeki yanık lekesine benzeyen kahverengi lekeleri çıkarmak için gerçekten birebir. Diş fırçasıyla uyguluyorum [yaparken bir yandan anlatarak] fayansların arasındaki çizgiler boyunca ovalayarak kireç birikintisi ve küfleri çıkarıyorum. Diş fırçasını aslında her şey için kullanıyorum. Küçük lekeleri çıkarmak için gerçekten yararlı."

3. İpucu: Dolgu malzemelerinin bakımını yapmak banyonuzu temiz tutmak açısından çok önemlidir

Banyo kesinlikle çok temizdi! Her şey yepyeni gözüküyordu ve çok özenli bir ev sahibinin tuvaletinde bile kenarda köşede kalan küf ve kireç birikintilerinden eser yoktu. Leonie'ye bu yeri nasıl böyle tertemiz tutabildiğini sordum.

“Banyonun bakımını yapmak gerçekten çok önemli; özellikle fayanslar arasındaki veya duşakabin duvarla birleştiği kısımlardaki bütün boşlukları doldurmak önemli. Bu yüzden genellikle dolgu malzemesi kullanıyoruz veya yeniden silikon dolgu uyguluyoruz. Bu dolgular zarar gördüğü zaman veya boşluklar oluşmaya başladığında her zaman lekelenip kirleniyorlar.”

Problem ne olursa olsun düzeltmenin bir yolu var

Leonie işini artık bitiriyordu ve tabii ki bütün o sohbetle birlikte tahmin ettiği 15 dakikadan çok daha uzun sürmüştü. Ama ayrılmadan önce pis konuklarla ilgili hiç değişik bir anısı olup olmadığını ve bunlarla nasıl başa çıktığını sordum.

“Aslında bu işimizin bir parçası, o yüzden sinirlenmek gibi bir lüksümüz yok.
En kötüsü insanların odaya yiyecek getirmesi ve sigara içmesi. Bazen odada halının üzerinde makarna parçaları ve sos lekeleriyle karşılaşıyoruz. Buna yapabilecek bir şeyiniz yok ve bazen halının bir parçasını değiştirmek zorunda kalıyoruz. Geçen hafta bir kadın saçını boyuyor olmalı. Banyonun her yerinde, zeminde ve duvarlarda kırmızı lekeler vardı. Bunları diş fırçasıyla ovalayarak çıkarmak uzun zamanımı aldı! Ama bununla ilgili konuklara yakınamazsın. İstediklerini yaparlar ve biz de kabul etmek zorundayız. Dediğim gibi bu işimizin bir parçası.”

Küçük olması güzel

Aslen Yunanistanlı olan Leonie Almanya'da 3 yıldır yaşıyormuş ve hep otelde çalışmış. Küçük bir otel olduğu için neredeyse her şeyi onun yapması gerekiyormuş. Erken kalkıp kahvaltı hazırlamak, resepsiyonda konukları karşılamak ve tabii ki odaları temizlemek.

“Küçük bir otelde çalışmayı tercih ediyorum. Yapacak daha fazla işiniz olduğu veya bu küçük alanda çalışmak daha zor olduğu halde, genel olarak, konukların kim olduğunuzu ve onlar için çalışan küçük bir ekip olduğunuzu bildikleri bu tarz bir otelde çalışmak çok daha hoş. Çok daha kişisel.“

Otel çalışanından uzman ipuçları Otel temizlik görevlisi lüks tesisini nasıl tertemiz tuttuğunu anlatıyor.

Mükemmel temizlik için daha fazla fikir