Aceleniz mi var? Hemen tuvaletinizi nasıl hızlı bir şekilde temizleyeceğinizi öğrenin!
Klozetiniz kokuyor ama neden koktuğundan emin olamıyor musunuz?
Klozetlerden sıklıkla, gitmek bilmeyen kokular yayılır ve bazen kokunun neden kaynaklandığını anlamak gerçekten zordur. Klozet düzenli olarak temizleniyordur ama yine de gitmek bilmeyen bir koku vardır.
Ancak, klozetinizin kokmasının her zaman bir nedeni vardır! Bu kısımda çok bariz olmayan nedenleri inceleyerek bu sinmiş kokuları kalıcı olarak nasıl uzaklaştıracağınıza ve tuvaletinizin her gün harika koktuğundan nasıl emin olacağınıza dair birkaç tavsiye vereceğiz.
Bu makalede klozetinizden gelen kokunun üç nedenini inceleyeceğiz. Üçü de klozet kokularının çok yaygın nedenlerindendir ama aynı zamanda temizlik sırasında en çok gözden kaçan bölgelerdir.
- Klozetinizdeki idrarla temas eden sabit parçaların altındaki küf ve birikintiler
- Klozetinizin rezervuarındaki yosunlar
- Kanalizasyondan sızan gaz
İdrar kokuları klozetinizin etrafına siner ve fazla fark edilmez. Genellikle çok keskin kokmazlar. Yine de böyle kokan bir tuvalete girmek insana kötü hissettirir. İdrar kokuları, düzenli olarak temizlemediğimiz bölgelerden gelebilecekleri için baskındırlar. Klozetinizde tek bir leke olmasa ve rezervuarınız pasparlak olsa bile idrar kokusu sinebilir. Bunun nedeni, kötü kokulu birikintilerin klozet kapağının altı veya klozetin kenar kısmının altı gibi gözden uzak yerlerde saklanmasıdır. Bu sorunu klozet kapağını çıkarıp güzelce temizleyerek çözebilirsiniz. Klozet kapağını çıkarmak çok zahmetli bir iş değildir. Genelde sadece sistemin arkasındaki iki kelebek somunu çıkarmanız yeterlidir. Klozetiniz iyi durumdaysa bunu elinizle yapabilirsiniz.
Kapağı çıkardıktan sonra her tarafını güzelce temizleyebileceksiniz. En önemlisi de, klozetteki kapağın menteşesinin denk geldiği kısımları ve kapağın sabit parçalarını temizleyebileceksiniz. Bu iki bölge, kapağı çıkarmadan temizleyemeyeceğiniz ve koku yayan idrar birikintileri bulunabilecek bölgelerdir.
Kenarlara ve köşelere ulaşabilmek için eski sert bir diş fırçası kullanın ve kokunun kaynağı olabilecek her şeyi temizlediğinizden emin olun. Başka bir ipucu olarak, klozet kapağını ve sabit parçalarını kaynar suyun altından geçirip çıkarılabilen parçaları mümkünse suda bekletebilirsiniz.
Çoğu rezervuarda bir süre sonra bir miktar yosun oluşmaya başlar ve bu genellikle problem oluşturmaz. Ancak, klozetin uzun süredir sifonu çekilmediyse veya rezervuar temizlenmeyeli ya da dezenfekte edilmeyeli çok uzun zaman oluyorsa içinden küf kokusu yayılabilir. Rezervuarınızda aşırı yosun sorunu olduğunu düşünüyorsanız bunu kapsamlı bir temizlik yaparak halledebilirsiniz. İlk olarak su kaynağını kapatıp sifonu çekerek su haznesini boşaltın. Rezervuarı boşalttıktan sonra standart bir klozet temizleyicisi dökerek uzun saplı bir fırçayla temizleyin (ama klozetin içini temizlemek için kullandığınız fırçayı kullanmayın – bu iki bölgeyi birbirinden tamamen ayrı tutmak en iyisidir). Rezervuarı ovalayarak temizledikten sonra klorlu bir su haznesi tableti kullanmak iyi bir fikirdir. Bu, yosunları rezervuarınızdan uzak tutmakla kalmaz klozetinizin diğer bölgelerinin de taze ve temiz olmasını sağlar.
Önemli ipucu: Banyonuzdaki küf kokusunun fark edilmeyen yaygın bir nedeni vardır ve bunun klozetinizle alakası yoktur. Diş fırçalarını ağzı kapalı bir bardakta veya kapta tutuyorsanız bu kabın alt kısmı zamanla nemlenip kokmaya elverişlidir. Çoğu kişi bu kokunun klozetlerinden geldiğini zannedip bunun sonucunda yanlış teşhis koyabilir.
Klozetiniz kanalizasyon gibi kokuyorsa gerçekten büyük bir sorun var demektir. Modern klozetler, kanalizasyon kokusu gibi tüm kokuları uzak tutmak üzere tasarlanmışlardır ve kanalizasyon sistemi kokusunun tuvalete gelmesini önlemek için bir su tutucu ve zararlı gazların güvenli bir şekilde dışarı atılması için atık boşaltım borusu (havalandırma deliği) kullanırlar. Eğer bu işe yaramıyorsa üç muhtemel nedeni vardır:
- Klozeti uzun süredir kullanmadıysanız dipteki su tamamen buharlaşarak kanalizasyondan gelen havanın geçebileceği bir boşluk bırakmış olabilir. Bu durumda çözüm kolaydır: Sifonu çekmeniz yeterli!
- Atık boşaltım borunuzda çatlak varsa veya bu boru tıkanmışsa kanalizasyondan gelen kokunun evinize yayılma olasılığı vardır. Sadece tıkanmışsa borunun üstüne erişerek bu problemi kendiniz çözebilirsiniz. Aksi halde profesyonel bir tesisatçının halletmesi gereken bir problemdir.
- Son olarak kanalizasyon kokularının, klozetinizin arkasındaki atık borularındaki çatlaklarla veya bu borularla klozet arasındaki contaların kırılmasıyla bir ilgisi olabilir. Bu gibi durumlarda bir şeyleri kendi başınıza yapmak konusunda yeterli hissetmiyorsanız en iyisi, problemi halletmesi için profesyonel bir tesisatçı çağırmaktır.
Klozetinizin ferah ve temiz kokmasını sağladıktan sonra bu şekilde kalması için önlemler alın! Rezervuarınıza bir Bref Duo Küp atın ve 800 sifon boyunca mavi renkli sifon suyunun keyfini çıkarın. Her sifonla klozeti ve su haznesini temizlemekle kalmaz aynı zamanda tüm mekanizmanın yosundan ve kireç birikintilerinden arınmasını sağlar.
Rezervuarları kolayca erişemeyecekleri bir yerde olanlar için bu makalede incelediğimiz çoğu problemin ve günlük kokuların üstesinden gelebilecek bir başka çözüm de klozet bloğu kullanmaktır. Klozetinizin kenarına bir Bref Blur Aktiv klozet bloğu asın ve 250 sifon boyunca mavi renkli sifon suyunun keyfini çıkarın. Her sifonla klozeti temizlemekle kalmaz aynı zamanda kireç birikintilerinden arınmasını da sağlar.
Klozetiniz kokuyor ama nedenini bilmiyor musunuz? Cevaplar bizde. Gizemli klozet kokularının en yaygın nedenleri nelerdir ve bunlarla nasıl başa çıkabilirsiniz?