Skip to Content

Tıkanmış tuvaletin üstesinden gelmek için 6 kolay çözüm

Kimse tuvaletinin tıkanmasını istemez. Bunun için de yapabileceğiniz en iyi şey tıkanmasından önce önlemler almaktır.

Tuvaletinizi kireç kalıntılarından arındırmak ve sifonun iyi çalışması için alınacak birçok önlem var. Burada tuvaletinizin tıkanmasını önleyecek 6 çözüm ile beraber tıkanması halinde neler yapmanız gerektiğini de bulabilirsiniz.

1. İçine ne attığınız konusunda dikkatli olun!

Tıkanmaların çoğu tuvalete atılmaması gerektiği halde atılan maddeler yüzünden gerçekleşir. Bu yüzden tuvalet tıkanmasından kaçınmanın en iyi yolu dikkatli olmak ve evdeki herkesin de tuvaletin bir çöp olmadığının farkında olduklarından emin olmaktır.

Misafirler de tıkanma sonucu oluşabilecek zararların farkında olmalıdırlar. Ayrıca bu durum biraz da utanç vericidir. Evinize gelen misafirlere tuvaleti nasıl kullanmaları gerektiğini anlatmak pek hoş olmayabilir ve herhangi bir kaza olursa da misafiriniz klozetin içine uygun olmayan birşey attığını itiraf etmekten ötürü utanabilir.

Bu karışıklığı ve utanç verici durumu baştan önlemek için neden tuvalete bir uyarı asmayasınız ki!Misafirlerinize ve ev halkına tuvalet kağıdı, ped, pamuk, ıslak mendil, diş ipi gibi maddeleri atmanın tuvaleti tıkayabileceğini, onun yerine bunları çöp kovasına atmaları gerektiğini hatırlatabilirsiniz. 

Son olarak, halen daha böyle kazalarala karşılaşıyorsanız tuvalet kağıdınızı değiştirebilirsiniz. Çift katlı tuvalet kağıtları fazla kullanıldığı takdirde tek sifonda klozeti tıkayabilir.

2. Düzenli Temizlik

Düzenli temizlik ve tuvalet bakımı, tuvaletin tıkanmasını önleyecek en önemli faktörlerdendir. Sifonun tüm gücüyle çalıştığından emin olmak, klozetin iç kenarlarını temizlemek de oldukça etkilidir. Klozetin suyu aldığı delikli kısımlar da zamanla tıkanabilir.

Arada bir, içi açılabilen rezervuarların içinin temizlenmesi de iyi bir çözüm olabilir. Rezervuar içerisinden suyun klozete aktığı yerlerde zamanla yosunlaşma oluşur ve tıkanmaya neden olabilir. Bref Rezervuar Küpü gibi tabletler kullanmak yosun ve kir oluşumunu engeller. Bununla beraber senede bir kere rezervuarın içinin boşaltılarak temizlenmesi de faydalı olacaktır.

3. Tuvaletinizi kireç kalıntılarından arındırın!

Kireç kalıntıları klozetin içindeki kötü kahverengi lekelerin başlıca nedenidir. Ayrıca suyun akışını bozarak tuvaletin tıkanmasına da sebep olabilirler.

Sert sular başta olmak üzere tüm sular kalsiyum, oksid, magnezyum ve demir gibi mineraller içerirler. Bu mineraller klozetin içinde ve boru hatlarında kalıntılaşmaya müsaitlerdir. Kireç kalıntısı, suyun buharlaşması ve bu minerallerin yüzeyde kalması ile oluşur. Tortular, kir ve bakterileri çeker ve tabaka tabaka kalıcı hale gelmeye başlar.

Bu kireç kalıntıları çirkin ve anti-hijyenik olmaları ile birlikte boruların daralmasına ve daha sonra da tıkanmalara neden olurlar. Bu durumun sizin için ne kadar sorun yaratacağı yaşadığınız yerdeki suyun sertliğine bağlı olarak değişir. Daha az sert suların olduğu yerlerde, kalıntıları kazımak iyi bir çözümken, daha sert suların olduğu yerlerde bu çözüm aslında bir gerekliliktir.

Kireç kalıntılarını önlemek düzenli olarak tuvalet bloğu kullanmakla da mümkündür. Kireç kalıntıların ilk oluştuğu yerde bu tortularla savaşıp, oluşumu önlerler. Ayrıca kullanması oldukça kolay ve pratiktir. Rezervuar blokları da rezervuarın içindeki kireç oluşumlarını engeller ve suyun klozetin içine aktığı deliklerin tıkanmasını önler.

Peki herhangi bir önlem almadığınız için artık kireç kalıntıları oluştuğunda ne yapmalısınız? O zaman Bref Power Aktiv WC Jel yardımı ile klozetin için temizleyebilirsiniz. Asidik baza sahip bu tuvalet temizleyicileri döküp bir fırça ile klozeti fırçalarsanız lekerin temizlendiğini ve tüm kireç kalıntılarını söküp attığını göreceksiniz.

4. Her zaman sifonu kullanın!

Sifon mekanizması, fazla miktarda suyun bir anda serbest bırakılması ile klozetin içinde ne varsa süpürüp, bu maddeleri güvenli şekilde klozetin u şeklindeki kıvrımından dibe ittirmesi ile çalışır. Eğer serbest bırakılan su miktarı yeterli değilse o zaman ittirme gücü de yetersiz kalır ve süreç başarı ile tamamlanmaz.

Çevresel kaygılar, tuvaletlerde kullanılan suların kısıtlanmasını zorunlu kıldı. Bu nedenle çift ayarlı sifonlar yaygınlaşmaya başladı. Bazı haneler ise rezervuar tanklarını daraltma yoluna gittiler. Bu çözümler oldukça başarılı olmakla birlikte su tasarrufu için kurulan bir mekanizma tuvalet tıkanmasının nedeni haline de gelebilir.

5. Erken Müdahele

Tuvaletinizin içine birşey düşerse ne kadar mide bulandırıcı olsa da o maddeyi tuvaletten almanız gerekir. Kulağa berbat gelen birkaç saniye sonrasında daha büyük zararları önlemiş olursunuz.

Tuvalette her zaman bir açıcı pompa bulundurun.
Tuvaletinizin tıkanmak üzere olduğunu hissettiğiniz zaman mutlaka pompa kullanın ve daha kötü hale gelmeden tıkanıklığı giderin.

Bir problemle karşılaşırsanız sifonu çekmeyin!
Sifonu çekerek göndermeye çalıştığınız birşeyin dibe gitmek yerine yeniden yüzeye çıkması hiç hoş bir durum değildir. Böyle bir durumda, tekrar sifona basmadan su seviyesi düşene kadar bekleyin. En iyi çözüm ise açıcı pompayı kullanarak probeleme direk müdahele etmek ve kökünden çözmektir.

6. Profesyonel bir desteğe ihtiyacınız olduğunda

Eğer lavabo açısı da etkili olmuyor ve tuvaletiniz yine tıkanmaya devam ediyorsa artık bir destek istemenin zamanı gelmiş demektir. Tıkanmış bir tuvalet hijyenik olmadığı gibi komşularınız için de risk oluşturmaktadır.

Tıkanmış bir tuvaletin neden olacağı tehlikeler.
Eğer bir tuvalet taşarsa, zemin döşemelerine de zarar verir, evin diğer alanlarına ve binanın diğer katlarına sızabilir. En kötü senaryoda bu zararların maddi olarak da sorumlusu olursunuz.

Genelde, tıkanmış bir tuvalet kirliliğe ve kötü kokuya neden olur. Temizlenmesi için hızla harekete geçersiniz.
Bir profesyolden alınacak zamanında müdahele ve bakım olası kötü olaylardan ve zararlardan sizi koruyacaktır.

Tıkanmış bir tuvalet mi?
Hoş olmayan bu durumdan ve olası zararlarından kaçının…
Bununla en hızlı ve güvenli şekilde nasıl başa çıkacağınızı bilin!